Home

lut 20, 2022

Najbardziej popularne współczesne metody obróbki kawy speciality


Aktualnie na świecie dominują trzy główne rodzaje obróbki ziaren kawy, jednak w ostatnich latach zauważamy tendencję do realizowania eksperymentów w tej dziewczynie. I co ciekawe, efekty tych działań są coraz lepsze i tym samym skutkują pojawianiem się nietypowych kaw, które posiadają niespotykaną dotąd charakterystykę.

Kategoria: General
Napisał: admin

Aktualnie na świecie dominują trzy główne rodzaje obróbki ziaren kawy, jednak w ostatnich latach zauważamy tendencję do realizowania eksperymentów w tej dziewczynie. I co ciekawe, efekty tych działań są coraz lepsze i tym samym skutkują pojawianiem się nietypowych kaw, które posiadają niespotykaną dotąd charakterystykę. Wspomnieć należy, że schyłek drugiego 10-lecia XXI wieku coraz bardziej zaczyna wymagać od kawowych profesjonalistów, ale także prawdziwych pasjonatów kawy w domowym zaciszu, by ich wiedza dotycząca całego procesu obróbki oraz przygotowywania kawy była coraz szersza.

Dlaczego w ogóle kawę poddaje się obróbce?

Wiele osób pewnie mogłoby się zastanowić, po co w ogóle potrzebna jest obróbka kawy? Jeżeli mielibyśmy przyrównać wygląd kawy, jako owocu, nazwali byśmy ją wiśnią. Zatem wiśnia kawowca, bo jak wiadomo kawa rośnie na drzewach, składa się z kilku warstw. Zaliczyć do nich należy między innymi, skórkę, miąższ, warstwę, czy ostatnią powłoczkę otaczającą dwa ziarna. Bo właśnie te ziarna, z reguły są one dwa, stanowią istotę naszych ulubionych napojów. Zadaniem obróbki zatem jest pozbycie się tych warstw i dotarcie do istoty produktu, którymi są właśnie ziarna, a następnie wysuszenie ich do optymalnego poziomu. Na tym jednak się to nie kończy, gdyż wiele interesujących smaków, które później doceniamy podczas picia kawy, pochodzi właśnie z samego owocu, miąższu, soku, a nie wyłącznie samej pestki. Dlatego też ogromne znaczenie ma cały proces obróbki kawy, który jest zadaniem wymagającym. Dodamy jeszcze w tym miejscu, że tych różnych warstw, które otaczają istotę naszych ulubionych kaw, możemy pozbywać się na różne sposoby, a nawet czynić to w różnej kolejności. Jednak wszystko to, każde z naszych działań podjętych w tym temacie, będzie miało wpływ na finalny smak naszego naparu.

Najstarsza metoda obróbki kawy

Natural stanowi najstarszą metodę obróbki kawy. Zaczynamy więc od surowego owocu, który jest najpierw suszony, a usuwanie warstw następuje dopiero w drugim kroku. Metoda ta pochodzi z krajów z ograniczonym dostępem do wody, czyli na przykład takich jak Etiopia czy Jemen. Technika ta sprawdzi się wyłącznie w warunkach dużego nasłonecznienia i przy wysokich temperaturach. Po zebraniu owoców suszy się je w całości na słońcu, zachowując ich równomierne rozłożenie oraz cykliczne mieszanie oraz przerzucanie. Jeżeli zostanie osiągnięty odpowiedni poziom wilgotności, ziarno oddziela się od resztek warstw, a owoc kawowca przypomina już bardziej rodzynkę niż wspomnianą wiśnię.

Dominująca obróbka kawy

Washed jest metodą dominującą na całym świecie. Ziarna kawy, które traktujemy tą metodą cechują się wyższą kwaskowatość on, niż w przypadku pierwszej, która daje nam posmak słodyczy i nie dominującą kwaskowatość, a także wysokie body i charakterystykę dla mocno dojrzałych owoców takich na przykład jak jagody, owoce tropikalne czy truskawki. Napoje kawowe przygotowane metodą washed odbierane są jako bardziej czyste i jednocześnie transparentne ale przy tym złożone w smaku, aczkolwiek posiadają niższe body. Obróbka na mokro popularna jest w krajach afrykańskich oraz Ameryce łacińskiej. Dojrzałe owoce przepuszcza się przez specjalne urządzenie, które oddziela ziarno od owoców, ale nie zupełnie, gdy sporo miąższu pozostaje na powierzchni pestki. Dalszym krokiem wrzuca się pestki do wody, gdzie zostaje oddzielona pozostająca dotychczas warstwa od ziarna. Na tym etapie zachodzi również fermentacja. W zależności od stosowanej techniki, klimatu, a także wielu innych czynników, proces ten może trwać od kilku godzin, a nawet przeciągnąć się do kilku dni. Dopiero potem kawa zostaje wyciągnięta, o suszona na słońcu lub w cieniu,

Podsumowanie

Oczywiście wymieniliśmy dwie najbardziej popularne metody obróbki kawy, ale na tym możliwości się nie kończą. Istnieją również inne, które zyskują coraz większą popularność, ale o tym następnym razem. Od obróbki kawy zależy jej smak, kwaskowatość oraz finalny efekt, jaki smakujemy w naszej filiżance.

 

kawa.jpg

Najbardziej popularne współczesne metody obróbki kawy speciality

kawa.jpg
lut 20, 2022

Aktualnie na świecie dominują trzy główne rodzaje obróbki ziaren kawy, jednak w ostatnich latach zauważamy tendencję do realizowania eksperymentów w tej dziewczynie. I co ciekawe, efekty tych działań są coraz lepsze i tym samym skutkują pojawianiem się nietypowych kaw, które posiadają niespotykaną dotąd charakterystykę.

read more…

Czego spodziewać się po kawie fermentowanej?

roasted-green-coffee-beans_t20_oEeY3k.jpg
lut 18, 2022

Z pewnością pewnie wiele osób będzie teraz zaskoczonych. Kiszona kapusta czy kefir nie dziwią nikogo. Ale czy kawa może być produktem fermentowanym? Oczywiście! Istotne jest jednak to, że sprawa ta nie dotyczy każdej kawy, a po drugie, metod fermentacji jest tak naprawdę kilka i nieustannie powstają nowe. Zastanówmy się jednak dlaczego kawa się fermentuje? Czy fermentacja wpływa na jej smak? Jak to w ogóle się dzieje? Zachęcamy do lektury.

read more…

Czym się różni kawa od kawy?

rodzaje-kawy.jpg
sty 15, 2022

Chyba każdy z nas ma ulubiony gatunek kawy, albo nawet kilka. Dlatego też, i jeżeli udajemy się do kawiarni, od razu wiemy, co dla siebie zamówić. Ale czym dokładnie różnią się kawy między sobą?

read more…