Home

sty 15, 2022

Czym się różni kawa od kawy?


Chyba każdy z nas ma ulubiony gatunek kawy, albo nawet kilka. Dlatego też, i jeżeli udajemy się do kawiarni, od razu wiemy, co dla siebie zamówić. Ale czym dokładnie różnią się kawy między sobą?

Kategoria: General
Napisał: admin

Chyba każdy z nas ma ulubiony gatunek kawy, albo nawet kilka. Dlatego też, jeżeli udajemy się do kawiarni, od razu wiemy, co dla siebie zamówić. Ale czym dokładnie różnią się kawy między sobą? Co warto o niej wiedzieć? Jeżeli chcemy spróbować czegoś nowego, wcale nie musimy decydować się na przypadkowe wybór. Wystarczy zapoznać się z naszym krótkim przewodnikiem, który rozwiąże Wasze problemy. Wspomnijmy tylko o tym, że zajmiemy się kawami na bazie espresso. Oczywiście na tym świat kawowy się nie kończy, aczkolwiek chcieliśmy ograniczyć pewien wybór.

 

Espresso

Kawa ta jest swoistym symbolem Włoch. Ma ona 25-30ml, jej czas ekstrakcji, czyli przepuszczania wody przez zmieloną kawę w ekspresie wynosi około 25 sekund, a temperatura wody powinna się wahać w granicach 88 - 92 stopnie Celsjusza.  Jej nazwa nie ma nic wspólnego z szybkością, i jak błędnie się przyjmuje i niewłaściwie ją wymawia. Pochodzi ona od włoskiego przymiotnika espressivo i oznacza wyrazisty lub wyraźny.

 

Cappuccino

W cappuccino bazę również stanowi espresso. Do przygotowania tej kawy używa się około 100 ml mleka, które po spienianiu, osiąga objętość 125 ml. Przygotowany napój według włoskich standardów ma 150 ml. Cappuccino wyróżnia się mleczną pianką na powierzchni, która ma nie więcej niż 2 cm grubości i całkowicie pozbawiona jest pęcherzyków powietrza. Nazwa tej kawy pochodzi od koloru habitu kapucynów.

 

Latte

W latte jest po prostu więcej mleka, a objętość tej kawy to 200 ml lub więcej. Spienione mleko znajduje się na samej górze i jest go więcej niż w przypadku cappuccino. We Włoszech latte oraz cappuccino pije się tradycyjnie do śniadania.

 

Flat white

Flat white w wolnym tłumaczeniu to Biała płaska. Istotne jest jednak to, rzeka wata nie pochodzi z Włoch, ale Australii lub nowej Zelandii. Tradycyjnie przygotowywana jest z podwójnego espresso, które zalewany jest gorącym mlekiem. Niekiedy mleko to może być lekko spienione. Jak wskazuje jej nazwa, powierzchnia tej kawy powinna być całkowicie płaska.

 

Americano

Americano to nic innego jak espresso zalane gorącą wodą. Możemy spodziewać się jej w różnej ilości, gdyż od 25 do 30 ml, co nam daje proporcje espresso do wody w stosunku 1:1, nawet do 470 ml, co stanowi niemal półlitrowy kubek. Uważa się, że kawa ta narodziła się we Włoszech w trakcie II wojny światowej, kiedy to amerykańscy żołnierze prosili o dolewanie do espresso wody, by mogli dostawać kawę podobną do tej, którą pijali w domu.

 

Macchiato

Macchiato jest to kawa espresso z niewielką ilością spienionego mleka. W języku włoskim tłumaczy się jej nazwę jako splamiony. Poza tym to nic innego jak napój espresso splamiony małą ilością mleka.

 

Latte macchiato

Latte macchiato stanowi zaś odwrotność samego macchiato. To gorące spienione mleko, do którego wlewa się porcję espresso, niekiedy dwie porcje. Całość przykryta bywa niekiedy bitą śmietaną, ale nie jest to obowiązek. Sama ta kawa ma więc trzy warstwy. Na dole szklanki znajduje się mleko, później mleko zmieszane z espresso w środkowym etapie i na samej górze mleczna pianka. Latte macchiato serwowane jest o pojemności minimum 200 ml i podawane jest w przezroczystej szklance, by uwidocznić efekt ułożonych warstw.

 

Mocha

Jest to kawa, która stanowi wariant kawy latte. Przygotowanie jej polega na dodaniu do espresso czekolady, która występuje w proszku lub w syropie. Następnie dolewany jest do niej gorące mleko i układana bita śmietana.

Mocha brave

To nic innego jak wariant kawy mocha. Mleko oraz bitą śmietanę zastępuje się tutaj podgrzaną mieszanką śmietanki oraz mleka. Kawa ta pochodzi z Ameryki i tym samym w Europie spotyka się ją dość rzadko.

 

Marchino

To nic innego jak espresso, do którego dodawany jest kakao lub syrop czekoladowy, a następnie niewielka ilość spienionego mleka. W języku włoskim nazwa tej kawy oznacza rodzaj skóry w kolorze jasnego brązu. Kawa ta pochodzi z włoskiej Aleksandrii.

 

Kawa po irlandzku

Kolejna kawa na bazie espresso to irish coffee czyli kawa po irlandzku. Inaczej można ją nazwać po prostu mocną czarną kawą. Do espresso dodaje się podgrzano miarkę whisky, brązowy cukier a całość dekorujemy bitą śmietaną. Cała sztuka jej położenia polega na tym, by kożuszek z bitej śmietany nie zmieszał się z warstwą kawy oraz whisky. Podawana jest ona zazwyczaj w specjalnym kieliszku do piwa, dzięki czemu wygląda efektownie.

 

Kawa po wiedeńsku

Jak sama nazwa wskazuje, ten rodzaj kawy pochodzi z Wiednia. Tutaj również bazę stanowi espresso lub mocna czarna kawa parzona w inny sposób, a całość udekorowana jest bitą śmietanką. Według niektórych przepisów możemy znaleźć również takie rozwiązanie, które zaleca roztopienie w rondelku czekolady i dodanie jej do kawy, a następnie przelanie do filiżanki i dopiero nałożenie na to bitej śmietany.

 

Romano

Romano to nic innego jak espresso, które podawane jest ze skórką cytrynową. Jej jedna końcówka zamoczona jest w kawie. Istnieje również jej wariant, gdzie dodaje się sok cytrynowy do espresso. 

 

Corretto

Jest to espresso z niewielką ilością alkoholu. We Włoszech używa się do tego grappy, ale również możemy spotkać wersję z brandy, koniakiem czy whisky. Niekiedy do całości opcjonalnie dodaje się spienione mleko, ale w barach możemy spotkać takie rozwiązanie, że podawane jest osobno espresso i alkohol, dzięki czemu możemy dolać tyle pożądanego trunku, ile chcemy.

 

Freddo

To nic innego jak espresso na zimno. Jednak przepisów odnośnie przygotowania tej kawy możemy znaleźć sporo. Jednym z najpopularniejszych jest zalanie kostek lodu gorącym espresso i ewentualnie dodanie alkoholu. Inna wersja zakłada użycie espresso już wystudzonego, a jeszcze inna – zastąpienie alkoholu niewielką ilością spienionego mleka.

 

Lungo

Lungo po włosku znaczy długo, więc jest to jakby przedłużony espresso. Kawę tę przygotowuję się jak espresso, ale po uzyskaniu około 25-30 ml ekstraktu nie przerywa się zaparzania, tylko kontynuuje się ten proces aż do uzyskania 50- 60 ml, dzięki czemu kawa jest delikatniejsza. Należy jednak pamiętać o tym, aby kawy tej nie mylić z americano, którą przygotowuje się poprzez dodanie do espresso gorącej wody.

Ristretto

Ta kawa jest przeciwieństwem opisanej wyżej, a po włosku oznacza ograniczony. Kawa ta przygotowana jest tak jak espresso, ale stosuje się mniejszą ilość wody, czyli około 15 ml. W efekcie dostajemy jeden łyk kawy.

Dry cappuccino

Ten wariant cappuccino proponuje nam małą ilość spienionego mleka, dużą ilość mlecznej pianki. Alternatywnie używa się tutaj włoskiej nazwy cappuccino scurro. W Ameryce możemy spotkać się z tym, że zamiast mlecznej pianki używa się bitej śmietany.

Con panna

To po prostu espresso z niewielką ilością bitej śmietany.

Z miodem

Jest to kawa espresso z dodatkiem miodu i spienionego mleka na wierzchu.

Podsumowanie

Nie da się ukryć, że rodzajów kawy mamy całe mnóstwo. Jednak te, które omówiliśmy, opierają się na espresso. Oczywiście istnieją różnice między krajami czy regionami, które mogą oferować różne warianty danej kawy.

rodzaje-kawy.jpg

Najbardziej popularne współczesne metody obróbki kawy speciality

kawa.jpg
lut 20, 2022

Aktualnie na świecie dominują trzy główne rodzaje obróbki ziaren kawy, jednak w ostatnich latach zauważamy tendencję do realizowania eksperymentów w tej dziewczynie. I co ciekawe, efekty tych działań są coraz lepsze i tym samym skutkują pojawianiem się nietypowych kaw, które posiadają niespotykaną dotąd charakterystykę.

read more…

Czego spodziewać się po kawie fermentowanej?

roasted-green-coffee-beans_t20_oEeY3k.jpg
lut 18, 2022

Z pewnością pewnie wiele osób będzie teraz zaskoczonych. Kiszona kapusta czy kefir nie dziwią nikogo. Ale czy kawa może być produktem fermentowanym? Oczywiście! Istotne jest jednak to, że sprawa ta nie dotyczy każdej kawy, a po drugie, metod fermentacji jest tak naprawdę kilka i nieustannie powstają nowe. Zastanówmy się jednak dlaczego kawa się fermentuje? Czy fermentacja wpływa na jej smak? Jak to w ogóle się dzieje? Zachęcamy do lektury.

read more…

Czym się różni kawa od kawy?

rodzaje-kawy.jpg
sty 15, 2022

Chyba każdy z nas ma ulubiony gatunek kawy, albo nawet kilka. Dlatego też, i jeżeli udajemy się do kawiarni, od razu wiemy, co dla siebie zamówić. Ale czym dokładnie różnią się kawy między sobą?

read more…