Blog

Blog

Aktualnie na świecie dominują trzy główne rodzaje obróbki ziaren kawy, jednak w ostatnich latach zauważamy tendencję do realizowania eksperymentów w tej dziewczynie. I co ciekawe, efekty tych działań są coraz lepsze i tym samym skutkują pojawianiem się nietypowych kaw, które posiadają niespotykaną dotąd charakterystykę.

Z pewnością pewnie wiele osób będzie teraz zaskoczonych. Kiszona kapusta czy kefir nie dziwią nikogo. Ale czy kawa może być produktem fermentowanym? Oczywiście! Istotne jest jednak to, że sprawa ta nie dotyczy każdej kawy, a po drugie, metod fermentacji jest tak naprawdę kilka i nieustannie powstają nowe. Zastanówmy się jednak dlaczego kawa się fermentuje? Czy fermentacja wpływa na jej smak? Jak to w ogóle się dzieje? Zachęcamy do lektury.

Chyba każdy z nas ma ulubiony gatunek kawy, albo nawet kilka. Dlatego też, i jeżeli udajemy się do kawiarni, od razu wiemy, co dla siebie zamówić. Ale czym dokładnie różnią się kawy między sobą?

Prawdziwi miłośnicy kawy doceniają i jej niepowtarzalny smak i aromat. Sięganie po kawę argumentujemy również jej pobudzającym i właściwościami, które zawiera kofeinę. Jednak ciągle zastanawiamy się nad tym, czy picie kawy jest zdrowe. Aktualnie